Avon-Line - Kozmetikai kisszótár   - Avon webáruház  és online katalógus Avon termékek rendelés feladás házhozszállítás Avon szépségápolás vásárlás bolt


Aktív hatóanyag - Az az összetevő, mely a termék hatásáért elsődlegesen felelős.

Alfahidroxi sav (AHA) - Vízben oldható sav, amely a természetben is előfordul gyümölcsökben, a cukornádban, a savanyú tejtermékekben (tejföl, kefír, stb.) és a borban. Olyan gyenge sav, amely megköti a légnedvességet. A bőrön felgyorsítja a hámlást, hozzájárul a sejtmegújuláshoz, az egyenletes bőrszínhez, halványítja a pigmentfoltokat és hidratál.

Aloe Vera - A kaktusz-szerű növény leveleinek nedvét gyakran használják bőrápolási termékek összetevőjeként, mert bőrnyugtató, védő és hidratáló hatású.

Antioxidánsok - Gátolják vagy semlegesítik a szabad gyökökként ismert vegyületeket, amelyek ártalmasak lehetnek. Megvédik a sejteket az oxidációtól, azáltal, hogy megkötik, vagy ártalmatlanítják a szabad gyököket.
Jól ismert antioxidáns például a C- és az E-vitamin, valamint a béta-karotin. Segítik késleltetni a bőröregedést, mert védik a kollagén- és elasztinállományt.

A-vitamin - A bőr egyes szöveteinek termelődéséhez és regenerálódásához nélkülözhetetlen vitamin. Segít a bőr víztartalmának megőrzésében. A hiánya kiszáradást, viszketést és a bőr rugalmasságának elvesztését okozza. Tiszta formulája bizonyított hatékonysággal csökkenti a finom ráncokat.

Bőrradírozás - A bőrápolásban az egyenetlen, száraz, elhalt bőr eltávolítását jelenti, az egyenletes, sima, puha bőr érdekében.

Bőrregenerálódás - A bőrápolásban a bőr az öregedéssel és káros hatásokkal szembeni regenerálódási képességét jelenti. Jelentheti továbbá a bőr rugalmasságát és feszességét.

B-vitamin - Csakúgy mint a béta-karotin, megszabadítja a bőrt a szabad gyököktől, amelyek a sejtek és a szövetek károsodását okozzák. A B-vitamin minden típusa hozzájárul a bőr egészségéhez.

Ceramidok - A természetben is előforduló lipidek (zsírok), melyek a sejtek közötti kötést szolgálják. A bőr sejtjeit egy feszes, sima struktúrában összetartó, és a bőr vízvesztését megakadályozó lipidréteg (barrier réteg) jórésze ceramidokból áll. Mennyiségük az öregedés során csökken, ezért a bőr száraz lesz és veszít rugalmasságából.

C-vitamin - Jól ismert, erős, hatékony antioxidáns, segít a bőr védelmében, semlegesíti a szabad gyököket, melyeket az UV-sugárzás és a szennyezés okoznak. A nagy koncentrációjú C-vitamin segít a bőr károsodásainek helyreállításában, jótékony hatással van a kollagén termelésére és regenerálódására. Javíthatja a bőr feszességét, segít a ráncok kisimításában, emellett érfalerősítő hatású.

Elasztin - A bőrnek azon fehérjéje, mely biztosítja a bőr rugalmasságát, és azt, hogy visszanyerje eredeti alakaját.

Elszíneződés - A bőrápolásban az egyenetlen bőrtónusra, barna és piros foltokra, szeplőkre és a melamin-felhalmozódás következtében kialakuló öregségi foltokra utaló kifejezés. Okozhatja UV-sugárzás miatti károsodás, hormonok, akné, betegség vagy stressz.

Enzim - Az élőlények szervezete által termelt, a test természetes kémiai folyamatait felgyorsító katalizátorként funkcionáló fehérje. Enzimek nélkül a kémiai reakciók olyan lassan zajlanának le, hogy az élőlények nem lennének képesek normális életfunkciókra.

E-vitamin - Szintén jól ismert, erős, hatékony antioxidáns, mely küzd a nap okozta bőrkárosodások és a bőr kiszáradása és öregedése ellen.

Exfoliálás - Az egyenetlen, durva bőr mechanikus vagy kémiai hámlasztását jelenti a sima, egyenletes, puha bőr érdekében.

Faggyú - A faggyúmirigyek által termelt zsíros, olajos anyag. Elsősorban zsírból, keratinból és sejtes anyagokból áll.

Fehérje (protein) - Peptidek által összekapcsolódó aminosavak, melyek molekulákat alkotnak. A fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek növekedéséhez és regenerálódásához.

Glicerin - Sokáig úgy hitték, hogy ha egy termékben túl sok a glicerin, akkor az elvonhatja a vizet a bőrből, ahelyett, hogy hidratálná azt. Ez a felfogás ma már teljességgel megalapozatlannak tűnik. Ami igaz: a glicerin támogatja a bőr természetes védekezését úgy, hogy feltölti a sejtközi mátrixként ismert területet, és az éppen szükséges mennyiségű vizet köti meg, hogy fenntartsa a bőr homeosztázisát.

Hidratáció - A víz egyensúlyának helyreállítása és megtartása.

Kémiai hámlasztás - Az a folyamat, melynek során kémiai hatóanyagokkal eltávolítják a bőr felső rétegeiről az elhalt hámsejteket. A hámlasztás hatására kisimulnak a ráncok és kiegyenlítődik a bőrtónus. Segíti a sejtmegújulást.

Klinikailag bizonyított - A kozmetikában egy termékkel kapcsolatos állítások, és a termék használatából származó előnyök klinikai teszt során való igazolását jelenti.

Klinikai teszt - Egy anyag biztonságosságának és hatékonyságának ellenőrzött környezetben végzett vizsgálata, amelyet gyakran önként jelentkező embereken végeznek.

Kollagén - Az a fehérje, amely fő szerkezeti alkotója a bőrnek, a csontoknak, az inaknak, a porcoknak és a kötőszöveteknek. Ellenáll a nyújtó erőknek, fenntartja a bőrszerkezet épségét. A kollagénállomány csökken a kor előrehaladtával, illetve a napfény és szennyezőanyagok okozta károsodások hatására, ami ráncok kialakulásához vezet.

Lipid - Zsírra vagy zsírszerű anyagra használt kifejezés. A lipidek nem oldódnak vízben, a bőrön hidratálóként és bőrpuhítóként használatosak, védelmeznek a kellemetlen környezeti tényezőktől.

Liposzómák - Apró, folyadékot tartalmazó gyöngyöcskék, melyek a sejthártyához hasonló anyagból állnak. Kicsi méretüknek köszönhetően a liposzómák áthatolnak a hámrétegen, és aktív hatóanyagaikat mélyebbre juttatják a bőrben, mint ahogy az nélkülük megvalósulhatna.

Mechanikus hámlasztás - A bőr felső rétegeinek elhalt hámsejtjeinek szemcsékkel való eltávolítása. A hámlasztás kisimítja a ráncokat és kiegyenlíti a bőrtónust, valamint segíti a sejtmegújulást.

Melanin - Olyan festékanyag, ami a bőr, a haj, a szemek színét adja. A túltermelődését kiválthatja az UV-fény és más irritációt okozó veszélyes anyag vagy a stressz és a fokozott hormontermelés.

Mikrodermabrázió - Az az eljárás, melynek során a bőr felső rétegét vegyi anyaggal vagy szemcsékkel, például gyémántporral vagy alumínium-oxid kristályokkal távolítják el. Népszerű kozmetikai eljárás, melyet szakkozmetikus végez, általa csökken az arc ráncainak és az öregedés jeleinek láthatósága. Az eredmények 3-6 hétig tartósak, utána a kezelést meg kell ismételni.

Mimikai ráncok - Olyan ráncok, melyeket a bőrhöz kapcsolódó arcizmok összehúzódása okoz. Leggyakrabban a szemöldökök között, a homlokon, a szemsarkok környékén (szarkalábak) és az orcákon fordulnak elő.

Mindennapi bőrápolás - A kívánt eredmények elérése érdekében szisztematikus rendszerben használt termékcsoport. Az alapvető bőrápolási rutin: arctisztítóból, tonikból, szérumból, hidratálóból és szemkörnyékápolóból áll.

Narancsbőr - A narancsbőr speciális női probléma. A jelenség a női hormonok fokozott termelésére vezethető vissza. A nők kötőszövetének a terhesség alatt meg kell nyúlnia, ezért szerkezete eltér a férfiakétól. A lazább szerkezetű rostok közé könnyebben lerakódik a zsír. A zsírsejtek lerakódásának helyén lelassul az anyagcsere és felhalmozódnak a toxikus anyagok. A zsírpárna azonban nem azonos a narancsbőrrel, mert a bőr alatti zsírraktár - energiatartalék - könnyen mozgósítható. A narancsbőr zsírgömböcskéit nehéz visszaalakítani, mert a kötőszövetben külön-külön betokosodva helyezkednek el, ez adja a bőrfelszín jellegzetes narancshéjra emlékeztető kinézetét.

Öregségi foltok - Apró, sima felületű pigmentfoltok, amelyek a test azon részein jelennek meg leggyakrabban, amelyek az évek során sokat voltak napfény hatásának kitéve. Általában 40 éves kor fölött jelennek meg. Ezek a barna pontok - amelyeket a bőrgyógyászok lentigónak neveznek, és májfoltként is ismertek - látható bizonyítékai annak, hogy a bőr halmozottan napfény okozta károsodásokat szenvedett el.

Peptid - Két vagy több összekapcsolódó aminosav. Kémiai közvetítőként is funkcionálhat. A kisméretű peptideket gyakran használják a bőrápolásban, mert könnyedén beszívódnak a bőrbe. Több peptidből alakul ki a fehérjelánc.

Ragyogás - A bőr friss, fiatalos megjelenése, mely nem száraz, nem fénytelen és elhalt hámsejtektől mentes.

Rugalmasság - A bőr károsodás nélküli megnyújthatóságának mértéke (vagyis a bőr visszanyeri eredeti állapotát megnyúlás után) öregedés, időjárás, biológiai folyamatok (pl. terhesség) és más tényezők hatására.

Sejtmegújulás - Állandó folyamat, melynek során új sejtek képződnek az elhalt sejtek helyettesítésére. A bőrsejtek is folyamatosan halnak el és újulnak meg. A hám alsó rétegében születő új sejtek tolják felfelé az idősebb sejteket. Miután ezek a bőrsejtek a bőr felszínére érnek, elszarusodnak. A legfelső bőrsejtek lehámlanak, amint a fiatalabb sejtek átveszik a helyüket. A sejtmegújulás üteme a korral lelassul.

Sejtoxidáció - A szabad gyökök okozta sejtoxidáció hozzájárul a bőr öregedéséhez.

Sejtregeneráció - Az a folyamat, melynek során a sejt "meggyógyul", újjáépül, vagy megújulnak részei, hogy funkcióit tovább fenntarthassa.

SPF - Az SPF az angol Sun Protection Factor kifejezés kezdőbetűiből áll össze, és annyit tesz, hogy fényvédő faktor. Ez egy világszerte használt mérőszám, ami a fényvédő készítmények által kínált védelem mértékét mutatja, vagyis azt, hogy a fényvédőszer használatával meddig maradhatunk a napon, anélkül, hogy megégnénk, 10 SPF a tízszerese annak az időnek, amennyit a kozmetikum nélkül napozhatnánk. Tehát, ha például valaki 10 perc elteltével kezd megégni a napon, akkor 15-ös fényvédő faktorra rendelkező kozmetikum használata esetén 150 percig biztonságban van (10 x 15 = 150). Az SPF nem lineáris skála, ezért a 30-as fényvédő faktornál nagyobbat tartalmazó termékek nem nyújtanak mérhetően nagyobb védelmet.

Szabad gyökök - Páratlan elektronokkal rendelkező molekulák vagy ionok, melyek könnyen lépnek reakcióba és más molekulákat oxidálhatnak. Ezek az oxidáló hatású gyökök sejtkárosodást okozhatnak, és felgyorsítják az öregedés folyamatát. Szabad gyökök képződnek a szervezetben a normális légzés, az anyagcsere folyamatok és a gyulladások ideje alatt; de kiválthatják a testen kívüli környezeti tényezők, mint például a szennyezés vagy a napsugárzás is. Káros hatásaik ellen küzdenek az antioxidánsok.

Szarkalábak - A szemek külső zugában látható apró ráncok, melyeket nevetőráncoknak is neveznek.

Szilikon - A szilikon számos formulában fordul elő, olyan egyedülálló anyag, amely a bőrön olyan érzést kelt, mint a selyem, puhábbá teszi azt. Vízmegtartó hatású, amely tulajdonságát akkor is megtartja, ha a bőr nedves lesz.

Textúra - Jellemző, tapintható megjelenése egy felületnek. A bőrápolásban a bőrfelszín megjelenését jelenti - durva, sima, vékony, vastag, sebes, stb.

<< Vissza