Avon-Line - Bőrgyógyászunk a napozásról   - Avon webáruház  és online katalógus Avon termékek rendelés feladás házhozszállítás Avon szépségápolás vásárlás bolt


A nap éltető erő.

Az emberek, állatok és a növények alapvető életfeltétele a napfény, mely világosságot, meleget ad. A napsugárzás életörömöt és jó közérzetet biztosít, serkenti az anyagcserét és erősíti az immunrendszert.

A nap veszélyforrás.

Az éltető napfénnyel veszélyes sugarak is érik a bőrt. Ezek közül a szemünk számára észrevétlen ultraibolya sugarak (UV A, UV B) felelősek a leégésért, az idő előtti öregedésért, a ráncosodásért, a bőr kiszáradásáért, berepedéséért. (Ajánlat: AVON Bronze Bőröregedést gátló napvédő arckrém SPF 30, Bőröregedést gátló naptej SPF 20, SPF 10.) A káros hatás késői hatásaként bőrrák is kialakulhat.

A föld ózonrétege, a földet körülölelő gáz halmazállapotú védőpajzs elnyeli a káros UV sugarak jelentős részét.

Az ember egészségét érintő ártalom jelentős részét az ultraibolya B (UV B) sugarak okozzák. Az UV A szintén okozhat komoly fénykárosodást, így bőrrákot is, de elsősorban a fotoöregedésért felelős.

A bőrünket érő UV sugárzás mennyiségét számos tényező befolyásolhatja. A földet érő mennyiség a helytől és időtől, a napnak az égbolton elfoglalt helyzetétől, valmint a föld-nap távolságtól függ. A felhők, az aerosolok és az ózonréteg szintén hatással van az atmoszférán át érkező sugárzás mennyiségére. A beeső fény akár 80%-át is visszaverhetik az olyan felületek, mint a hó, a homok vagy a víz. Az egyes emberek fényvédelmi igényeik felmérésekor ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni. Az UV fényre adott válaszreakciónkat a bőrünk alapszíne határozza meg. A különböző hullámhosszúságú fény eltérő mélységben hatol be a bőrbe.

Az egyén bőrének fototípusa a legegyértelműbb mutató, mely alapján meghatározható a kívánatos fényvédő típusa. A melanin a bőr egyik legfontosabb önvédelmi mechanizmusa, mivel elnyeli az UV A és UV B sugárzást.

A megfelelő ruházat, kalap, napszemüveg viselése mellett rendelkezésünkre állnak különböző fényszűrőkkel ellátott napvédő készítmények is. Ezek a termékek képesek megvédeni a bőrt az UV sugárzástól. Úgy működnek, hogy visszaverik vagy szétszórják a fényt. A napszűrők általában két fő kategóriába sorolhatók: fizikai és kémiai hatóanyagok. A fizikai hatóanyagok visszaverik és szétszórják az UV és látható sugárzást azáltal, hogy közömbös fényrészecskékből álló, átlátszatlan, a fény számára áthatolhatatlan gátat képeznek.

A fizikai szűrők erősen ajánlottak gyerekeknek (Ajánlat: AVON Bronze napvédő spray gyerekeknek SPF 30, SPF 40, Vízálló naptej gyerekekenek SPF 50, Vízálló napvédő krém gyerekeknek SPF 30) és érzékeny bőrű felnőtteknek (Ajánlat: AVON Bronze napvédő lotion érzékeny bőrre SPF 15, SPF 25), különösen a napnak erősen kitett területekre, az orra, a fülekre, és ajkakra (Ajánlat: AVON Bronze fényvédő ajakápoló SPF 10).

A kémiai szűrők az UV sugarak elnyelése révén védik a bőrt. A kémiai szűrők átlátszó filmbevonatot képeznek a bőrön, kozmetikailag sokkal tetszetősebbek a fizikai hatóanyagoknál. Ezek a termékek általában két vagy több UV sugárelnyelő anyagot tartalmaznak, és sok más vegyületet, amelyek a hordozóanyagokat alkotják. A hordozóanyag számos formát ölthet, pl. ez lehet tej, zselé, hab, olaj vagy szilárd anyag.

A napvédő hatásosságát annak fényvédő faktora határozza meg. Ez egy laboratóriumi arányszám, amely megmutatja, hogy az egyéni védelmi időt (az az idő, amit leégés nélkül tölthetünk a napon) hányszorosára tudjuk növelni anélkül, hogy bőrünkön gyulladás alakulna ki. Pl., ha valakinek 15 perc kell a leégéshez napvédő nélkül, akkor 16 F számú napvédő használata esetén mintegy 4 órára lesz szükség ahhoz, hogy leégjen. Fontos tudni, hogy a napvédő ismételt alkalmazásával nem hosszabbíthatjuk meg a védettség idejét, ezért megfelelő időben el kell vonulni a napról.

A napozószerek általános használata:

A napvédő lehet vízhatlan, víznek és izzadásnak ellenálló. E tényezők alapján a napvédőket úszás vagy verejtékezés után rendszeres időközönként ismételni kell.

Javaslat, hogy a gyengén pigmentált bőrűeknél a mérsékelt égövön legalább 15-30 F fényvédőket kell használni, hogy kellő UV B védelemben részesüljenek. A legjobb védelmet az UV A és UV B védelmet kombináló fényvédők biztosítanak. A kémiai szűrőket tartalmazó készítményeket a napozás előtt 30 perccel kell felvinni.

Összefoglalva: élvezzük a napozás örömeit, de tartsuk be a három legfontosabb szabályt: mértékletesség, fokzatsság és védelem!

<< Vissza